Wszystko na temat treningu brzucha

Dieta wątrobowa

wątroba

Podstawą diety wątrobowej jest stosowanie konkretnych produktów. Jest to dieta lekkostrawna, w której mamy do czynienia z niewielką ilością tłuszczu. Jest ona stosowana przy różnych schorzeniach związanych z tym organem wewnętrznym. W diecie wątrobowej nie spożywa się trzech posiłków w ciągu dnia. Powinno być ich około 5 do 6, przy czym oczywiście te posiłki nie cechują się zbyt dużą obfitością.

Aby wątroba mogła się regenerować

Dzięki temu wątroba nie jest mocno obciążona i ma szansę szybciej się regenerować. Posiłki powinny w tejże diecie odbywać się w regularnych odstępach co 2 do 3 godzin. Ważną zasadą jest to, aby śniadanie spożyć do godziny po przebudzeniu, natomiast kolacja powinna być spożyta na około 2 – 3 godziny przed snem. Jeśli chodzi o kwestię przyjmowanych płynów, to powinno się pić wodę mineralną lub też napary z herbaty. Te napary powinny być słabe oraz nie należy ich słodzić. Ilość wypijanych każdego dnia płynów powinna wynosić około 1,5 litra. Odnośnie płynów należy zaznaczyć, aby nie popijać w trakcie jedzenia. Istnieje ponadto także kilka produktów, które należy z codziennej diety wyeliminować.

Mowa jest o potrawach smażonych na głębokim tłuszczu oraz w panierkach. Poza tym również mowa jest o odsmażaniu czy też o duszeniu w ciężkich sosach. Kolejną z zasad jest wyeliminowanie wywarów oraz zup gotowanych na tłustym mięsie oraz na kościach. Do tego także dobrze jest wyeliminować ze swojej codzienności wszelkie jedzenie wysokoprzetworzone. Dzięki temu można odciążyć swoją wątrobę i można uzyskać lepsze zdrowie.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *