
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że niezwykle istotne jest to, aby jeść warzywa i owoce, ponieważ dostarczają do naszego organizmu dużą ilość witamin. Wiemy jednak, że w czasie hodowli i transportu, produkty te zawierają znaczną ilość toksycznych pestycydów. Jak więc myć owoce aby oczyścić je z chemicznych związków?
Współczesna żywność pełna toksyn
Niestety współczesna żywność pełna jest różnorodnych toksyn i chemicznych związków, a w tym pestycydów. Z tego też względu niezwykle istotne jest mycie produktów przed spożyciem. Niestety nie zawsze wystarczy ku tego celu po prostu woda. Walka z pestycydami powinna być o wiele bardziej skuteczna.
Pestycydy szkodzą zdrowiu
Pestycydy w rolnictwie używane są aby eliminować szkodniki i chwasty. Istnieje wiele rodzajów pestycydów, a większość z nich może powodować wiele przewlekłych chorób. Między innymi:
- Cukrzycę
- Nowotwory
- wady wrodzone
- Problemy z płodnością
- Astma
- Przewlekła obturacyjna choroba płuc
Aby zadbać o czystość spożywanych przez nas owoców i warzyw, powinniśmy przed jedzeniem gotować je. Jeżeli nie jest to możliwe, warto przelać skórkę owocu wrzącą wodą.