Jeśli w chlebaku masz nadmiar pieczywa, na pewno po krótkim czasie zmieni się ono w czerstwe i tym samym bezużyteczne. Czy w takiej sytuacji powinniśmy wyrzucić pieczywo? Czy też można je wykorzystać, a jednocześnie stworzyć pyszne i oryginalne potrawy?
Czerstwe bułki – sposób na knedle
Z czerstwych bułek możemy zrobić pyszne knedle. Obcinamy z nich skórki oraz kroimy na małą kosteczkę. Następnie siekamy ząbek czosnku i podsmażamy na maśle. Ostatecznie dolewamy pół szklanki mleka. Wszystko razem gotujemy i dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz. Z masy formujemy knedle i kroimy je w plastry. Znakomicie nadają się do sosów lub potraw mięsnych.
Kotlety chlebowe – oryginalne i pyszne danie
Świetnym sposobem na zużycie czerstwego pieczywa jest również wykonanie z nich kotletów chlebowych. Chleb moczymy w bulionie i dodajemy maki, czosnku, oraz cebulę. Z uzyskanej masy formujemy kotlety. Następnie smażymy je na rozgrzanej patelni.
Zakwas chlebowy – najzdrowszy napój
Doskonałym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba jest przygotowanie z niego zakwasu chlebowego. Obecnie napój ten nie jest już może tak bardzo popularny jak niegdyś, lecz nadal chętnie po niego sięgamy. Jest on nie tylko smaczny i bardzo zdrowy, ale także prosty w przygotowaniu.