Na terenie Azji mango uznane jest niemal za owoc gody bóstwa. Niestety u nas wciąż jest to owoc rzadki i stosunkowo drogi. Szkoda, ponieważ najnowsze badania dowodzą że ma dla naszego organizmu, ogromną ilość właściwości zdrowotnych. Mango nie tylko dba o piękną skórę, obniża poziom cholesterolu ale również chroni przed rakiem.
Co kryje w sobie mango?
Mango kryje w sobie ogromne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu, ponieważ zawarta jest w nim magniferyna, która określana jest jako glikozyd o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym, przeciwbólowym i przeciwzapalnym. To właśnie ona skutecznie zapobiegający miażdżycy i cukrzycy. Ma także znakomite właściwości antynowotworowe. Warto wspomnieć, że mango zawiera w sobie także szereg witamin. Między innymi są to:
- witaminy A,
- z grupy B,
- witaminę C, E i K,
- karoteny (w tym beta karoten)
- przeciwutleniacze
- błonnik
W składzie owocu jakim jest mango wyróżniamy również:
- potas,
- miedź,
- fosfor,
- wapń,
- sód,
- żelazo
- magnez
Wpływ mango na organizm
Mango uchodzi za jeden z najzdrowszych owoców świata. Dzieje się tak dlatego, że zawiera ogromną ilość przeciwutleniaczy i chroni ciało człowieka przed nowotworami. Dodatkowo likwiduje wolne rodniki i nie uszkadza zdrowych komórek. Mango spowalnia więc procesy starzenia się skóry i pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego. Warto wspomnieć, że zapobiega chorobom serca, cukrzycy, ponieważ normalizuje poziom cukru we krwi, a także obniża znacznie cholesterol.