Sezon na liczne owoce jest otwarty. Na rynku mamy dostęp do różnych letnich smakołyków, które są zdecydowanie znacznie zdrowsze od różnego rodzaju batoników, czekolad, itp. Powinniśmy z tego faktu korzystać jak najczęściej. Przyjrzyjmy się agrestowi. Każdy z nas wie jak wygląda i smakuje.
Agrest dla wzroku
Agrest powinien być doceniony przez osoby, które mają problemy ze wzrokiem, a w szczególności przypadłość, że bardzo często czują, iż ich oczy są zmęczone. Agrest jest bogaty w luteinę, wspomagającą pracę naszego narządu wzroku. Jednak nie są to jego jedyne właściwości. O jego właściwościach przekonali się mieszkańcy środkowej i południowej Europy, północnej Afryki, Kaukazu, oraz Ameryki Północnej, skąd też pochodzi. Dawniej nazywano ją winoroślą północy. Zawiera luteinę, witaminę A, pektyny oraz kwasy organiczne. Do grupy owoców wspomagających nasze oczy, poza agrestem, możemy także zaliczyć nektarynki, kiwi, maliny, jeżyny oraz czarne porzeczki. Najbardziej warto jeść czerwoną odmianę agrestu, gdyż zawiera ona najwięcej różnych zdrowotnych właściwości. Najmniej jest jej w białej, pośrednio jest w odmianie zielonej.
Na choroby przewlekłe
Owoc ten sprawdzi się świetnie podczas leczenia chorób przewlekłych, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia czy też podczas chorób oczu. Zatem osoby, które nadmiernie nadwyrężają swój wzrok, czyli spędzają dużo czasu siedząc przez ekranem komputera, laptopa, tabletu, telefonu czy też w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie panuje sztuczne światło, powinny jeść duże ilości agrestu.