Wszystko na temat treningu brzucha

Dieta w cukrzycy

dieta a cukrzyca

Cukrzyca jest jedną z groźniejszych chorób. Stosując się jednakże do określonych zasad, można z nią dobrze funkcjonować i można żyć wiele lat. Elementem niezbędnej w tejże chorobie jest stosowanie odpowiedniej diety. Tym samym konieczna będzie żelazna dyscyplina oraz konsekwencja. Wcale jednak nie musi to być dieta nudna, monotonna Cukrzyca może wystąpić na skutek uwarunkowań genetycznych, ale z drugiej strony najczęściej wynika ona ze złych nawyków żywieniowych. Cukrzyca to choroba podstępna.

Kiedy jest zbyt mało insuliny?

Niedobór insuliny powoduje, że we krwi człowieka krąży zbyt duża ilość cukru. Przekłada się to w sposób bezpośredni na uszkodzenie różnych narządów wewnętrznych, w tym mowa jest o nerkach, o wątrobie, systemie nerwowym czy też sercu. Co i w jakiej ilości może i powinno znaleźć się w diecie osoby chorej na cukrzycę? Jeśli chodzi o poziom węglowodanów, to ich ilość powinna wynosić od 140 do 400 g na dobę. Jeśli węglowodanów jest zbyt mało, organizm może wytworzyć go z białek oraz z tłuszczów. Przy okazji jednak mamy także do czynienia z wytwarzaniem związków ketonowych. Te mogą spowodować śpiączkę.

Tłuszcz również jest ważny w diecie diabetologicznej, ale ich poziom powinien wynosić 20 do 30% zapotrzebowania kalorycznego. Dieta diabetyka musi być stale kontrolowana, a czasem także modyfikowana. Należy się obserwować i nie można sobie pozwolić na różnego rodzaju odstępstwa. Można powiedzieć, że w profilaktyce cukrzycowej, dieta jest najważniejszym elementem. Poza nią oczywiście należy korzystać z pomocy lekarza.

By: Aneta R.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *